Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ;

Όλοι οι φοιτητές και φοιτήτριες έχουν δικαίωμα να διαμείνουν στις φοιτητικές εστίες. Βασική προϋπόθεση για να μπει κάποιος στις φοιτητικές εστίες είναι να έχει εισαχθεί σε κάποια Ανώτερη ή Ανώτατη Σχολή και να μην είναι πτυχιούχος κάποιας άλλης Ανώτερης ή Ανώτατης Σχολής. Επιπλέον, θα πρέπει η οικογένεια του σπουδαστή να μην έχει μόνιμη ή ιδιόκτητη κατοικία στον τόπο όπου βρίσκεται ο τόπος σπουδών. Σημαντική προϋπόθεση αποτελούν και τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή φοιτητές ή φοιτήτριες με κοινωνικά κριτήρια απορίας, πολυτεκνίας, άτομα ορφανά ή με ειδικές ανάγκες χρήζονται ιδιαίτερης προσοχής. Όσον αφορά τα οικονομικά κριτήρια προτιμώνται φοιτητές και φοιτήτριες των οποίων οι γονείς έχουν χαμηλό ετήσιο δηλωθέν εισόδημα.
Ο ενδιαφερόμενος σπουδαστής θα πρέπει να απευθυνθεί στη γραμματεία της φοιτητικής εστίας. Η γραμματεία θα δώσει στον ενδιαφερόμενο ειδικό έντυπο προς σύνταξη της αίτησης η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Βεβαίωση της Γραμματείας της Σχολής ότι φοιτά με αναφορά α) στο χρόνο εγγραφής και β) στον ήδη διανυόμενο χρόνο σπουδών.
2. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας επικυρωμένη ή πιστοποιητικό γέννησης από Δήμο ή Κοινότητα.
3. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από αρμόδια Δημοτική ή Κοινοτική αρχή (του τελευταίου εξαμήνου).
4. Επικυρωμένο Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος της Εφορείας των γονέων. Σε περίπτωση που μέχρι την υποβολή της αίτησης δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτό θα προσκομισθεί το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι την ημερομηνία αξιολόγησης των αιτήσεων.
5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 όπου δηλώνεται η μόνιμη κατοικία των γονέων.
6. Όσοι υποψήφιοι επικαλούνται λόγους υγείας θα προσκομίζουν βεβαίωση αρμόδιας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής όπου θα τεκμηριώνονται οι λόγοι αυτοί.
7. Όσοι από τους υποψήφιους έχουν αδελφό να φοιτά ή να υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία θα προσκομίζουν βεβαίωση του τμήματος που έχει εισαχθεί ή βεβαίωση ότι υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία.
8. Όσοι υποψήφιοι είναι πολύτεκνοι θα υποβάλλουν πιστοποιητικό πολυτεκνίας από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων.
9. Όσοι υποψήφιοι είναι άποροι θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση-πιστοποιητικό απορίας από αρμόδια Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας.
10. Όσοι υποψήφιοι είναι παιδιά διαζευγμένων γονέων θα πρέπει να προσκομίσουν δικαστική απόφαση όπου θα προσδιορίζεται η επιμέλεια.

Όσοι από τους ενδιαφερόμενους είναι αλλοδαποί χρειάζεται να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά:
1. Αίτηση εισδοχής
2. Φωτοαντίγραφο διαβατηρίου
3. Άδεια παραμονής
4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
5. Εκκαθαριστικό σημείωμα οικογενειακού εισοδήματος.

6. Βεβαίωση εγγραφής από την Γραμματεία της Σχολής
7. Βεβαίωση της πρεσβείας τους, ότι εγγυάται για την τήρηση του νόμιμου χρονικού ορίου παραμονής τους στην Εστία.
8. Εισάγονται με απόφαση της αρμόδιας εφορείας της Εστίας.


Με την είσοδο του κάθε φοιτητή στην εστία, θα καλείται από τη γραμματεία να δώσει ένα ενδεικτικό πόσο των 30€ ως εγγύηση για το δωμάτιο που θα λάβει. Κάτι τέτοιο όμως ο φοιτητικός σύλλογος το έχει καταδικάσει. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να απαιτούν κάτι τέτοιο. Κανένας οικότροφος να μην καταβάλλει οποιαδήποτε εγγύηση και ενοίκιο.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
gskourtis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Μήπως γνωρίζετε ποιό είναι το όριο εισοδήματος για εισαγωγή στην εστία για πολύτεκνες οικογένειες;

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας σπουδαζω στην Κατερινη και λογων οικονομικων εκανα διακοπη απο την σχολη.. Μπορω να μεινω στην εστια και να πηγαινοερχομαι.. Ευχαριστω.. Εχουμε χαμηλο εισοδημα

Ανώνυμος είπε...

δεν μπορω να καταθεσω την δικη μου φορολογικη δηλωση?